Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 27 oktober 2018

Raadslid in de klas

Binnen een democratische rechtstaat zijn er weinig zaken zo belangrijk als burgerschapsvorming. Dit brengt kinderen immers de kennis en vaardigheden bij die ze nodig hebben om de democratie actief te kunnen vormgeven. Door de jaren heen is er in Bloemendaal een programma ontwikkeld dat zowel bij docenten als bij leerlingen in de smaak valt. Het is dan ook fantastisch om  als raadslid het project ‘Raadslid in de klas’ te mogen begeleiden.

Het project ‘Raadslid in de klas’ helpt groep 6, 7 en 8 van de basisschool bij het kiezen van een leerlingenraad.  De kinderen leren onder meer over de verschillen tussen een democratie en een dictatuur, wat (kinder-)rechten zijn en hoe het stemmen in zijn werk gaat.  Ook leren ze hoe ze campagne moeten voeren en hoe ze een presentatie moeten geven. Na enige voorlichting in de klas volgt een bezoek aan het gemeentehuis, alwaar de kinderen een rondleiding krijgen (inclusief een riedel op de gemeentepiano). Daarna mogen de leerlingen die zich kandidaat hebben gesteld zich presenteren. Dit houdt in dat zij in de raadszaal achter de microfoons mogen plaatsnemen en zichtbaar zijn op de tv’s. De confrontatie met hun eigen stem die plots door de raadszaal buldert en hun gezicht groot op de schermen (“hihihi ben ik dat”) leidt uiteraard altijd weer tot grote hilariteit.

Na het bezoek aan de raadszaal mogen de klassen naar ‘de man met de ketting’ (correctie van een collega-raadslid: ‘het is een keten, met een ketting zet je je fiets op slot’). Nog altijd is de burgemeester voor de meeste kinderen de ‘koning van de gemeente’ en dan woont hij in Bloemendaal  ook nog in zo’n mooie witte suikertaart! Ze vinden het heel wat om bij hem op de kamer te mogen zijn! Aan het einde van het bezoek worden er twee kinderen getrouwd in de trouwzaal. Op de vraag aan de leerlingen waarom de ambtenaar van de burgerlijke stand een speciale mantel aan heeft, werd laatst door één van hen geantwoord ‘dat hij het misschien wel erg koud heeft’.

En dan volgt een week later tot slot de verkiezing op school. Voor de kinderen is het heel spannend dat ze eindelijk echt mogen stemmen. Ze krijgen een stempas en mogen in een stemhokje een rondje rood maken (‘geen poppetjes tekenen of een vliegtuigje ervan vouwen, anders is je stem niet geldig’). Dit gaat gepaard met veel gestuiter, gegiechel, loeren in het stemhokje van je vriendjes en slidings in de gangen. De spannende gezamenlijke bekendmaking wie er gewonnen heeft en het afleggen van de belofte voor de burgemeester of loco-burgemeester is voor sommige kandidaten een reden om van de zenuwen nog even een pit-stop bij het toilet te maken. Uiteindelijk gaat de gekozen leerlingenraad met de burgemeester op de foto. Nu moeten ze, net als in de politiek, hun beloften gaan waarmaken!