Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 10 juli 2015

Kaders Elswoutshoek

Het college heeft onlangs een besluit genomen over een concept-aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een woonhuis op landgoed Elswoutshoek en maakt daarbij gebruik van de door de raad afgegeven verklaring van geen bedenkingen (VVGB). De raad kwam daarvoor in de zomervakantie weer bij elkaar.

De VVGB is door de raad in 2013 afgegeven samen met een convenant waarin ook ruimtelijke afspraken stonden. Het convenant is echter later vernietigd door de rechter en D66 verkeerde in de veronderstelling dat het VVGB daarmee ook niet meer gebruikt kon worden. Dat bleek niet zo te zijn. Daarboven komt dat het incomplete ruimtelijk kader dat door het vernietigen van het convenant is ontstaan, daardoor onbedoeld veel ruimer is dan ooit beoogd. De omvang van het woonhuis in de concept-aanvraag is veel groter dan de bedoeling is.
Het bleek een ingewikkeld juridisch verhaal. D66 heeft met VVD en GL daarom besloten om in ieder geval een einde te maken aan de onduidelijke situatie van 2013 en de VVGB in te trekken. Het voorstel is aangenomen. Dhr. Metselaar van D66 stemde tegen.