Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 26 september 2014

Oplossingen voor leegstand GGZ-terrein Bennebroek

GGZ in Geest in Bennebroek had de raad uitgenodigd om een kijkje te nemen op het terrein in Bennebroek, en kennis te nemen van de plannen van GGZ met dit terrein. Het terrein van GGZ is erg groot voor het huidige aantal patiënten. Dat zijn er nu zo’n 180, terwijl het er vroeger wel zo’n 900 waren. Dit betekent dat veel gebouwen leegstaan, waaronder monumentale gebouwen.
GGZ wil doorgaan met de opvang van de huidige type patiënten op dit terrein. Dit zijn mensen die langdurig psychische zorg nodig hebben. Het is een betrekkelijk prikkelarme omgeving, wat goed is voor deze patiënten.

Wel wil GGZ het terrein grotendeels herontwikkelen. In de plannen van GGZ blijven twee locaties voor patiënten bestaan, te weten Westerpoort en Eikendonk. Naast Westerpoort ligt het inmiddels gesloopte Westerbos. Deze locatie wordt door GGZ gereserveerd om eventueel toekomstige behoefte in te vullen. Voor de monumentale gebouwen worden nieuwe bestemmingen gezocht: sommigen zullen geschikt zijn voor appartementen, sommigen niet. De niet-beeldbepalende locaties kunnen gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw (appartementen, gezinswoningen). In totaal zouden zo’n 350 à 400 woningen mogelijk zijn. Dit is inclusief de locatie Duinoord, waar door GGZ gedacht wordt aan detailhandel.

Leuke bijkomstigheid is dat GGZ in Geest aan warmte-koudeopslag doet op dit terrein, en overcapaciteit heeft waardoor de nieuw te bouwen woningen van deze duurzame energie opwekking kunnen profiteren. Eind dit jaar komen de plannen van GGZ naar de raad. Enkele villa’s die nu al geschikt zijn als gezinswoning, worden op korte termijn afgestoten en komen beschikbaar voor de particuliere markt. Hiervoor heeft GGZ gevraagd om een wijziging van bestemming. D66 gaat hiermee akkoord, net als de meerderheid in de raad.